Výborný cheesecake pro milovníky jablek a také je to jeden ze zdravějších dortů díky velkému obsahu tvarohu. Jablečný cheesecake je méně známý dort a také méně pečený, jelikož ne každý má tuto kombinaci v oblibě. My jej však můžeme pouze doporučit, tak jej zkuste také a uvidíte, že jste neprohloupili.
Recept na jablečný cheesecake
Ingredience
- Na těsto
- Polohrubá mouka200 g
- Sůlšpetka
- Kakao1 lžíce
- Máslo100 g
- Vejce1 ks
- Cukr krupice60 g
- Mletá skořice1/2 lžičky
- Na náplň
- Jablka1 kg
- Máslo2 lžíce
- Vejce3 ks
- Citrónová šťáva1 lžíce
- Měkký tvaroh250 g
- Zakysaná smetana250 ml
- Cukr krupice80 g
- Vanilkový cukr1 balíček
- Vanilkový pudink1 lžíce
- Moučkový cukr1 lžíce
Postup přípravy
- Těsto uhněteme z uvedených ingrediencí a dáme na půl hodiny do chladna. Pak ho vyválíme a vyložíme s ním dortovou (vymazanou a vysypanou) formu, i strany.
- Očištěná jablka si nakrájíme na plátky. Polovinu podusíme na lžíci másla a 3 lžícemi vody doměkka (10 minut). Vychladlá jablka natřeme na vyválené těsto.
- Tvaroh, smetanu, žloutky, krupicový a vanilkový cukr, citronovou šťávu a pudink společně rozmícháme a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Směs nalijeme na rozetřená jablka.
- Pečeme v předehřáté troubě zvolna cca 60 minut. Zbylé plátky jablek restujeme na lžíci másla, zaprášíme moučkovým cukrem, necháme zkaramelizovat. Směsí zdobíme upečený, pokrájený dort.