Velikonoční Cheesecake

Luxusní velikonoční cheesecake

Tohle je, narozdíl od cheesecaků, které zde běžně sdílíme, jeden z těch, které jste pravděpodobně nikdy neochutnali. Obsahuje Filo, známé také jako Phyllo nebo Kataifi, běžně používané v Řecku.

Připravili jsme pro Vás dvě verze tohoto dezertu a tak si můžete vybrat, jaký velikonoční cheesecake pro Vás bude ten pravý. První verze je originální dezert, jak jej znají a dělají v Řecku, druhá verze je trochu klasičtější cheesecake pro ty, kteří by se báli experimentů a raději se spolehli na jistotu.

Recept na luxusní velikonoční cheesecake

Ingredience

  • 1. VERZE
  • Na korpus
  • Máslové sušenky (např. Bebe)160 g
  • Máslo85 g
  • Na náplň
  • Filo400 g
  • Mascarpone220 g
  • Jemný tvaroh220 g
  • Vejce2 ks
  • Cukr krystal100 g
  • Na dozdobení
  • Nasekané pistácie nebo jiné oříškydle chuti
  • 2. VERZE
  • Na náplň a korpus
  • Máslo150 g
  • Filo800 g
  • Ricotta400 g
  • Mozzarella340 g
  • Voda150 ml
  • Cukr krystal100 g
  • Na dozdobení
  • Nasekané pistácie nebo jiné oříškydle chuti

Postup přípravy – 1. verze

  1. Sušenky promíchejte s rozpuštěným máslem a namačkejte je do dortové formy.
  2. Z ostatních surovin si vytvořte směs, dobře ji rozmíchejte a nalejte na korpus ze sušenek.
  3. Zbývající postup je stejný jako ve 2. verzi (od části, kdy nanášíte Filo na sýry).

Postup přípravy – 2. verze

  1. Předehřejte si troubu na 175 stupňů a dno dortové formy vystelte pečícím papírem.
  2. Do velké mísy si natrhejte Filo na pramínky a přelijte je rozpuštěným máslem. Vše jemně promíchejte prsty.
  3. V jiné míse si promíchejte ricottu a nakrájenou mozzarellu. Polovinu Fila si rozprostřete do dortové formy tak, aby vytvořilo spodní krustu. Směs z ricotty a mozarelly přetřete přes krustu a lehce do ní. Zbývající Filo rozprostřete na sýrovou směs. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 45 minut. Poté zvyšte teplotu trouby na 200 stupňů, dokud nebude viditelně opečený vršek.
  4. Zatímco se dort peče, vytvoříme si sirup smícháním vody, citrónové šťávy a cukru. Tuto směs pak přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme dusit asi 10 minut.
  5. Po vytažení dortu z trouby sirup rovnoměrně nalejte rovnoměrně na dort. Nemusíte sirup vylít celý, pokud se Vám jej bude zdát moc. Poté posypeme dort oříšky a uvolníme okraje dortu ostrým nožem.
  6. Velikonoční cheesecake je hotový a doporučujeme jej jíst ještě v den pečení.
Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient