Italský citrusový cheesecake

Ten pravý italský cheesecake s příchutí citrusových plodů!

V itálii se k výrobě cheesecaku používá sýr Ricotta a nezřídka i kakaové sušenky.

Recept na italský citrusový cheesecake

Ingredience

  • Na korpus
  • Kakaové sušenky (bebe)160 g
  • Máslo60 g
  • Na náplň
  • Tučný tvaroh500 g
  • Ricotta (jemný syrovátkový sýr)250 g
  • Krémový sýr (např. Philadelphia)125 g
  • Neslazené kondenzované mléko100 g
  • Moučkový cukr100 g
  • Vejce4 – 5 ks
  • Šťáva z citronu1 ks
  • Vanilkový lusk1 ks

Postup přípravy

  1. Před pečením vyndáme ingredience na krém z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Sušenky dáme do mikrotenového sáčku a rozdrtíme je válečkem na těsto. Máslo rozpustíme a nalijeme ho na sušenkovou drť. Dno dortové formy vyložíme papírem na pečení, který potřeme máslem. Formu obalíme alobalem, aby se nám dovnitř nedostala voda, protože budeme péct ve vodní lázni.
  2. Sušenkovou směs dáme na dno dortové formy a upěchujeme. Dáme do trouby péct asi na 10-12 minut na 180 stupňů, aby krém nezvlhčil sušenkový základ. Zatím si připravíme krém. Raději zapomeneme na mixér a použijeme vařečku. Výsledek za trochu námahy stojí. Do mísy dáme přísady na smetanový základ a mícháme do hladka. Prosijeme moučkový cukr a důkladně krém promícháme. Přidáme šťávu z citrónu a vanilku a opět mícháme. Nakonec přidáváme jedno vejce za druhým a mícháme a mícháme.
  3. Připravený krém nalijeme na sušenkový základ. Než dáme cheesecake do trouby necháme ho chvilku odpočinout. Troubu předehřejeme na 160 °C. Připravíme si pekáček, který do poloviny naplníme horkou vodou. Tak velký, aby se do něj vešla dortová forma. Na střední příčku umístíme pekáček s dortovou formou a troubu neotvíráme mininálně po dobu 30 minut.
  4. Pokud se obáváte, že se vám voda dostane do dortové formy, můžete vodní lázeň trochu ošidit. Do středu trouby dáme mřížku, na kterou postavíme dortovou formu. O příčku níž umístíme pekáček s vodou tak, že se hladina vody téměř dotýká dna dortové formy. Koláč se bude péci v provlhčené troubě a nepopraská.
  5. Dort je hotový, když je povrch pevný a náplň se mírně odlepuje od stran dortové formy. Troubu vypneme a pootevřeme dvířka. Takto necháme cheesecake asi půl hodiny. Poté ho přemístíme na linku, kde ho necháme do doby, než bude mít pokojovou teplotu. Nyní ho můžeme dát do lednice. Po vychladnutí a úplném ztuhnutí ho vyndáme z dortové formy. Aby cheesecake nepopraskal, opatrně objedeme nožem okraj dortové formy.

1 názor na “Italský citrusový cheesecake”

Diskuse uzavřena.

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient